Receptek
Puha mézeskalács: (A kör alakú dobozhoz ajánlom... és még finom is!)
1 kg finomliszthez 0.5 csomag szódabikarbónát, egy csomag mézesfűszert keverünk. A közepébe helyezünk egy 25 dkg-os margarint.
25 dkg kristálycukrot 35-40 dkg mézzel felforralunk, a margarinra öntjük, kicsit összekeverjük majd két tojás sárgáját adjuk hozzá.
Melegen gyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk, a tetejét megkenjük tojássárgájával. Sütőpapírral bélelt tepsiben közepes lángon néhány percig sütjük.
Nagyon kiadós!
Kemény mézeskalács: (Bármilyen térbeli forma készíthető belőle.)
Összekeverünk 76 dkg finomlisztet, 34 dkg porcukrot, 2 kávéskanál szódabikarbónát és egy zacskó mézesfűszert.
Hozzáadunk 5 dkg margarint, 4 egész tojást és 4 evőkanál mézet. Jól összedolgozzuk, majd kis pihentetés után kb. 3mm vastagra nyújtjuk.
A tetejét megkenjük tojással, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, közepes lángon néhány percig sütjük.
Írómáz: Egy tojás fehérje, kb. 17 dkg porcukor.
A tojás fehérjét kemény habbá verjük, a porcukrot átszitáljuk és apránként a tojáshabba keverjük. Akkor jó, ha a máz szakadozva folyik le a kanálról.
A díszítéshez leginkább a patentzáras hűtőzacskó felel meg. Egyszerre kisebb mennyiséget töltsünk a zacskóba, a sarkára apró lyukat vágjunk.
A mázat ételfestékkel vagy természetes anyagokkal (pl.: kakaó, kurkuma, céklalé, stb.) lehet színezni.
Cukormázas írókázás előtt célszerű néhány napot a szobalevegőn tartani a mézeskalácsokat, hogy a levegő páratartalmához igazodjon. Így elkerülhető a cukormáz későbbi lepergése.
____________________________________________________________